Coaching
Prin coaching se urmareste dezvoltarea competentelor persoanei consiliate (clientului), competente necesare in realizarea proiectului propus.
Coaching-ul urmareste identificarea problemelor, delimitarea, clarificarea lor si restabilirea echilibrului.
Coaching-ul are in vedere dezvoltarea resurselor umane, prin comunicare, cooperare, consiliere in rezolvarea problemelor si atingerea performantei personale.
Coaching-ul poate fi definit ca fiind o consiliere, un acompaniament, un instructaj al unei persoane, unui cuplu, unei echipe, organizatii, in scopul rezolvarii problemelor, nevoilor umane si profesionale, prin imbunatatirea cunostintelor si a vietii personale si profesionale.
Coaching-ul este util in gestionarea stresului, a evenimentelor dificile din viata personala sau profesionala.

Ce este un coach?
Coach-ul este un antrenor, un mentor, un ghid, un instructor care acompaniaza o persoana - client (coachee) - in vederea realizarii unui proiect personal sau profesional. El nu ofera solutii si raspunsuri, dar devine un partener al clientului in atingerea unui scop vizat de client.
Menirea coach-ului este de a facilita dezvoltarea clientului si de a-l indruma, a-l orienta spre progres.
Coach-ul trebuie sa urmareasca dezvoltarea increderii clientului in fortele proprii, cresterea autonomiei personale, dobandirea de abilitati noi si utile prin invatare si descoperire, atingerea obiectivului de catre client.

Mijloacele prin care se realizeaza coaching-ul
- Eneagrama - instrument de interventie, cunoastere si intelegere pentru noi insine si pentru cunoasterea personalitatii celorlati. Urmareste: cunoaşterea de sine, dezvoltarea personala, integrarea;
- Imbunatatirea comunicarii - ascultare, interogare;
- Managementul echipei;
- Dezvoltare de cunostinte, deprinderi, abilitati, aptitudini;
- Atitudinea;
- Resursele si instrumentele;
- Strategia;
- Antrenamentul.