Problemele tuturor sunt problemele noastre!...

Oferta: opinii, date utile si nu numai... Cerere: atentie si timp...
Daca aveti pareri diferite este foarte bine! Inseamna ca pot fi mai multe. Dar nu neaparat si mai bune...

miercuri, 11 noiembrie 2009

Invatamant prost

Cum ar putea fi bun invatamantul daca doar profesorii sunt cei care pun intrebari dupa ce ca nu predau cum trebuie?

Predarea lectiilor nu se prea face pe intelesul elevilor.
Tocmai profesorii nu ar trebui sa faca altceva decat sa raspunda elevilor la intrebari.

Cum poti invata pe cineva ceva daca nu-l lasi sa intrebe ce nu intelege el?

Imi amintesc ce fata faceau unii profesori pe care i-am avut, daca indrazneai sa tulburi "lectia" cu intrebari. Daca ceri lamuriri, rezultatul nu este un ajutor, ci un deranj pe care i-l faci profesorului, pe langa faptul ca toata clasa rade ca nu ai inteles si ai tupeu sa intrebi.

Poate ca nu suna frumos, dar au fost si sunt prea multi profesori care si-au ales gresit profesia, ca sa n-o zic mai pe sleau, si, deasemenea, sistemul este gresit conceput. Cei care nu vor sa schimbe acest sistem nu inteleg un lucru simplu: la scoala si facultate se merge pentru a invata ceva de la persoane mai destepte si nu pentru a le explica tu lor ceea ce nu ti-au predat. Nu te duci acolo pentru a gasi o noua sursa de stres.

Cei mai multi profesori se considera vedete, iar elevii din fata lor sunt niste victime care trebuie sa suporte orice. Este adevarat si faptul ca, la generatiile de astazi, daca nu esti putin autoritar ti se urca toti pe cap si esti luat la misto.

Sunt unii profesori care chiar nu au ce cauta in invatamant. Ei cred ca trebuie doar sa se dea mari autoritati, mari savanti, desi nu sunt capabili sa te faca sa intelegi materia pe care o au de predat. Ei predau cum le vine lor mai usor, iar elevul este nevoit sa faca meditatii acasa pentru a face fata la scoala, de parca scoala este un loc doar pentru examinare permanenta, nu si pentru a primi cunostinte. Nici nu le pasa daca n-a inteles nimeni nimic, dar la teste, examene, au pretentia sa le spui si ce n-au predat.

Asta pare a fi mai mult o tehnica prin care sa arate elevilor ca trebuie sa faca si altceva decat sa participe la lectiile din scoala.

Toate problemele legate de materia predata ar trebui rezolvate in clasa. De ce se mai duc la scoala elevii daca toata familia se chinuie sa-i rezolve temele?

Profesorul a devenit o sperietoare care te asculta cand si cum are chef si iti cere ceea ce el nu te-a facut sa intelegi, si pentru care a fost platit (degeaba!).

Pe de alta parte, unii elevi au devenit atat de impertinenti ca nu prea ii intereseaza daca profesorii vor sa-i invete ceva, sa le arate calea cea buna. Fiecare face doar asa cum ii trece lui prin cap si doar daca este foarte constrans va face si altfel.

Niciun comentariu: